Son cümleyi başa yazayım;
Temizlemek, kaşımak gibi sebeplerle kulağınıza soktuğunuz pamuklu kulak çubukları da dahil her şey öncelikle kulak tıkanıklıklarına sonra da kulak yolunda zedelenmelere, kulak zarında, kulak kemiklerinde zarara yol açabilir.
Kulak temizleme çubukları 1923 yılında Leo Gerstenzang tarafından geliştirildi. Karısının bebeğinin kulaklarını temizlemek için kürdanlara pamuk parçaları taktığını gördükten sonra daha güvenli olduğunu düşündüğü pamuklu bir çubuk geliştirdi.
Ürüne başlangıçta Q-tips Baby Gays (Q kalite anlamına gelir) adı verildi ve kulak temizleme çubukları günümüze kadar varlığını sürdürdü.
Serumen – Kulak kiri ne işe yarar?
- Ölü deri hücrelerini ve diğer döküntüleri kulağınızdan dışarı atar.
- Kulak kanalınız için su geçirmez bir astar görevi görür.
- Bakteri ve mantar enfeksiyonlarına karşı korur.
- Kulaklarınızın kurumasını önler.
- Kir ve tozu hapseder.
Serumen – Kulak kiri Nasıl Oluşur?
Kulak kanalındaki iki tip bez kulak kirini oluşturmak için birlikte çalışır
- Yağ Bezleri: Kulaklarını içindeki minik kıl foliküllerine bağlı olan bu minik bezler, sebum adı verilen yağlı, kayganlaştırıcı bir madde salgılar (salgılar). Sebum cildi yağlar ve kulakların kurumasını önler.
- Seruminöz bezler Bu bezler modifiye edilmiş ter bezleridir. Kulakları koruyan peptitler ve antimikrobiyal proteinler salgılarlar.
Serumen – Kulak kirinin İçeriği Nedir?
Kulak kiri çoğunlukla sebum içerir – ölü deri hücreleri ve saçla birleşmiş çeşitli maddeler, bulunur
- Uzun zincirli yağ asitleri (doymuş ve doymamış)
- Balmumu esterleri
- Alkol esterleri
- Kolesterol
- Skualen
- Keratin
Sebum, yağ bezlerinin meydana getirdiği salgı
Kulağın temizleme sistemi çeşitli sebeplerle bozulabilir. Bu durumda (serumen)kulak kiri dışarı doğru ilerleyemez. Kulağın içerisinde birikir. Zaman içerisinde kulağın kendi kendini temizlemesi düzelmez ise kulak yolu tamamen tıkanır. İşitme azalır hatta tamamen engelenir.
Eski dönem savaşlarında kullanmış olan namludan doldurmalı topları hatırlayanlar ve doldurulma şeklini bilenler yazacaklarımı daha da iyi anlayacaklar. Top güllesini yerleştirmeden önce barutun sıkıştırılması işleminin benzerini anlatacağım.
Ucu pamuklu kulak çöpleri temizlemek, kaşımak gibi maksatlarla kulak yoluna sokulduğu zaman birikmiş olan kirlerini, serumeni daha da içeri doğru iter. Aynı zamanda birbiri içine sıkışmasına da neden olur. Bu işlemi tekrarladıkça kulak yolunun tamamen kapanmasına neden olur. Kulak zarı önünde duvar gibi bir birikim meydana gelir. Kulağın sesleri işitmesi azalır hatta tamamen engellenir.
Kulak kiri, seruminöz bez salgıları, epitel skuamları, her türlü toz, kir, tanecikler ve diğer yabancı döküntülerin bir karışımıdır.
Kulak kiri, çene (Temporomandibular) eklemin çiğneme, konuşma gibi hareketleriyle desteklenen kulak zarından (timpanik membrandan epitel göçüyle) dışarı atılır.
Kulak kiri temizleyici – küret ve benzeri metal yada plastik malzemeler satılmaktadır. Bunların yanı sıra kibrit çöpü, tığ, şiş ve benzeri kulağa sokulabilecek her türlü cisim ile kulakların kaşındığı yada temizlemeye çalışıldığı çok sık görülen bir durum.
Bu gibi cisimler her ne maksatla olursa olsun kulağa sokulduğunda özellikle kulak iç tabakasını zedeleyerek enfeksiyona, yaralanma ve ağrıya hatta kulak zarının delinmesi ile işitme kaybı, baş dönmesi, kulak çınlaması gibi istenmeyen durumlara yol açabilir.
Pamuklu kulak çubuklarının da bu cisimlerden hiçbir farkı yoktur.
Kulak kendi kendini doğal olarak temizler. Dışarıdan kulak kirine müdahale edilmesi temizlenmesi doğru değildir, kulağın doğal temizlenme sistemi dış müdahaleler sebebi ile zarar görür.
Kulak kiri olması kulakların ‘kirli’ olduğu anlamına gelmez,
kulak kanallarının işleyişinin normal bir parçasıdır.
Tababeti şiarı yapmış hekimlerin dediği gibi ”Kulağınız kaşınırsa dirseğinizle kaşıyın”
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
Bilimsel Yazı Sevenler Devam Edebilirler
⭐️⭐️ Klinik Uygulama Kılavuzu (Güncelleme): Kulak kiri (Kerümen İmplantasyonu) https://journals.sagepub.com/doi/full/10.1177/0194599816671491
⭐️⭐️ Pamuklu çubukların kullanımı ve kötüye kullanımı https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC1181836/
⭐️⭐️ Pamuklu çubuk: Kulak yaralanmalarının ve işitme kaybının başlıca nedenlerinden biri https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/4418437/
⭐️⭐️ Pamuk uçlu aplikatörler otitis eksternanın önde gelen nedenlerinden biridir https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15013609/
⭐️⭐️ Balmumu tıkaçları ve pamuklu çubuklar https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/3411204/
⭐️⭐️ Kulak zarı tıkanıklığı: Tanı ve Tedavi https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30277727/
⭐️⭐️ Kulak kirini gidermek için kulak damlaları https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC6492540/
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
Dr Mustafa KEBAT
Tetkik OSGB İş Sağlığı ve Eğitim Koordinatörü
Sınırlı Sorumluluk Beyanı:
Web sitemizin içeriği, ziyaretçiyi bilgilendirmeye yönelik hazırlanmıştır. Sitede yer alan bilgiler, hiçbir zaman bir hekim tedavisinin ya da konsültasyonunun yerini alamaz. Bu kaynaktan yola çıkarak, ilaç tedavisine başlanması ya da mevcut tedavinin değiştirilmesi kesinlikte tavsiye edilmez. Web sitemizin içeriği, asla kişisel teşhis ya da tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilmemelidir. Sitede kanun içeriğine aykırı ilan ve reklam yapma kastı bulunmamaktadır.