Aspartam, 1980’lerden beri yiyecek ve içeceklerde yaygın olarak kullanılan düşük kalorili bir yapay tatlandırıcıdır.

Tarihsel olarak, yapay olarak tatlandırılmış içecekler aspartama maruz kalmanın başlıca kaynağı olmuştur, ancak şu anda daha az bir ölçüdedir çünkü aspartam genellikle diğer tatlandırıcılarla karışım halinde kullanılır.

Aspartamın en yüksek konsantrasyonları sofra tatlandırıcılarında, sakızlarda ve gıda takviyelerinde bulunur. Diğer kaynaklar arasında kozmetikler ve ilaçlar bulunur.

Metilöjenol, çeşitli bitkilerin uçucu yağlarında doğal olarak bulunan bir tat ve koku bileşiğidir. Kozmetiklerde ve kişisel bakım ürünlerinde ve böcek çekici olarak kullanılır.

Avrupa Birliği ve ABD’de tatlandırıcı madde olarak kullanımı yasaklanmış olsa da, otlar ve baharatlarda doğal olarak bulunması nedeniyle çeşitli gıdalarda ve tüketici ürünlerinde hala mevcuttur.

Genel nüfus, gıda tüketimi veya kişisel bakım ürünleri kullanımı yoluyla her yerde maruz kalmaktadır.

İzoeugenol, birçok bitki türünde ve odun dumanında bulunan bir koku ve tat bileşiğidir. Gıda, kozmetik, ev ürünleri, hayvan yemi ve veteriner ilaçlarında kullanılır.

İzoeugenol sentezinde veya izoeugenol içeren ürünleri işleyen itfaiyeciler ve işçiler maruz kalabilir.

IARC Monografi Çalışma Grubu, bu ajanlara maruz kalmanın insanlar için karsinojen tehlikesini değerlendirmek amacıyla epidemiyolojik çalışmalardan, deney hayvanları üzerinde yapılan kanser biyolojik deneylerinden ve mekanistik çalışmalardan elde edilen kanıtları inceledi ve şu sonuca vardı:

  • Aspartam ve izoöjenolün insanlarda karsinojen olma olasılığı vardır (Grup 2B) ;
  • Metilöjenolün insanlar için muhtemelen karsinojen olduğu düşünülmektedir (Grup 2A) .

Tartışalım Biraz;

Zamanında bu yapay tatlandırıcı onaylı olarak hastaların – halkın kullanımına sunuldu mu?

Sunuldu…!!

Halkın yediği içtiği gıdaların içine konulmasına izin verildi mi?

Verildi…!!

1980 de başlayan kullanım hikayesi 2023 yılında yani tam 40 yıl sonra ”insanlarda karsinojen olma olasılığı vardır (Grup 2B)” olarak tescillendi mi?

Evet….Karsinojen olma olasılığı tescillendi..!!

insanlarda karsinojen olma olasılığı vardır (Grup 2B)” olarak kim tarafından tescillendi…?

Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) bir bölümü olan Uluslararası Kanser Araştırma Ajansı (IARC) tescilledi…!!

Aspartam, yiyecek, içeceklerde ve ilaç olarak kullanımına kim izin verdi?

FDA tarafından 1974 de gıdalarda ve takviyelerde kulanımına onay verdi.. Linkten onay metninin Türkçesini okuyabilirsiniz. https://www.accessdata.fda.gov/scripts/cdrh/cfdocs/cfcfr/cfrsearch.cfm?fr=172.804

Gelelim Sonuca:

FDA tarafından halen kullanım izni devam ettirilen, Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) bir bölümü olan Uluslararası Kanser Araştırma Ajansı (IARC) tarafından ”insanlarda karsinojen olma olasılığı vardır (Grup 2B)” riskli kategoriye alınan ve etken madde adı Aspartam olan yapay tatlandırıcı ülkemizde bir çok insan özellikle de şeker hastaları tarafından kullanıldı. 40 YIL… Evet 40 YIL

Gördüğünüz gibi bir ilacın veya katkı maddesinin FDA veya bir başka yetkili makamdan izin alınarak piyasaya sürülmesi, satılması, kullanılmasına rağmen 40 YIL sonra aslında karsinojen olma olasılığı var tespiti ile (Avrupada) satışı ve kullanımı İPTAL EDİLİYOR…

Siz siz olun onay almış olsa bile her yeni çıkan kimyasala (Aşı, ilaç, katkılar, takviyeler vb gbi) gözü kapalı atlamayın…

Temkinli olun…

Doğal olandan şaşmayın…

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Sayın okuyucu,

Aşağıdaki linkten yazımızda yer alan konu hakkında sorularınızı ve görüşlerinizi, merak ettiğiniz ve yazılarımıza konu olmasını istediğiniz hususları iletebilirsiniz.

Bilginin paylaştıkça çoğalacağı düşüncesi ve sizlere daha iyi hizmet verme azmi ile her gün daha da iyiye ilerlemede bizlere yorumlarınız ve katkılarınız ile yardımcı olursanız çok seviniriz. https://g.page/r/CTHRtqI0z0gjEAE/review

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Bilimsel Yazı Sevenler Devam Edebilirler

⭐️⭐️ Aspartam, Metilöjenol ve İzoöjenol https://publications.iarc.who.int/627

⭐️⭐️ Aspartam tehlike ve risk değerlendirme sonuçları açıklandı https://www.iarc.who.int/featured-news/aspartame-hazard-and-risk-assessment-results-released

⭐️⭐️ Aspartam değerlendirmesinin bulgularının ortak özeti http://chrome-extension://efaidnbmnnnibpcajpcglclefindmkaj/https://www.iarc.who.int/wp-content/uploads/2023/07/Summary_of_findings_Aspartame.pdf

⭐️⭐️ Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı (IARC) Monografi Programı’nın 134. Toplantısı ve Gıda Katkı Maddeleri Ortak FAO/WHO Uzman Komitesi’nin (JECFA) 96. Toplantısı’nda aspartamın değerlendirilmesine ilişkin bulguların özeti https://www.who.int/publications/m/item/summary-of-findings-of-the-evaluation-of-aspartame-at-the-international-agency-for-research-on-cancer-(iarc)-monographs-programme-s-134th-meeting–and-the-joint-fao-who-expert-committee-on-food-additives-(jecfa)-96th-meeting

⭐️⭐️ Aspartam’a maruz kalan insanlarda kanser üzerine yapılan epidemiyolojik çalışmalara ilişkin maruziyet değerlendirmesi incelemesi ve eleştirisi http://chrome-extension://efaidnbmnnnibpcajpcglclefindmkaj/file:///Users/mustafakebat/Downloads/B02-Annex1-Mono01-Section_1-Supplementary_Table_S1.2-134.pdf

⭐️⭐️ Aspartam’a maruz kalan insanlarda mekanistik çalışmalar için maruziyet değerlendirmesi incelemesi ve eleştirisi İzoöjenol http://chrome-extension://efaidnbmnnnibpcajpcglclefindmkaj/file:///Users/mustafakebat/Downloads/B02-Annex1-Mono01-Section_1-Supplementary_Table_S1.3-134.pdf

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Dr Mustafa KEBAT

Tetkik OSGB İş Sağlığı ve Eğitim Koordinatörü

Sınırlı Sorumluluk Beyanı:

Web sitemizin içeriği, ziyaretçiyi bilgilendirmeye yönelik hazırlanmıştır. Sitede yer alan bilgiler, hiçbir zaman bir hekim tedavisinin ya da konsültasyonunun yerini alamaz. Bu kaynaktan yola çıkarak, ilaç tedavisine başlanması ya da mevcut tedavinin değiştirilmesi kesinlikte tavsiye edilmez. Web sitemizin içeriği, asla kişisel teşhis ya da tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilmemelidir. Sitede kanun içeriğine aykırı ilan ve reklam yapma kastı bulunmamaktadır.