Siyah sarımsak (Allium sativum) 45-90°C sıcaklık, %50-90 (Kim kaynakta 65-80 °C ‘de %70-80) bağıl nemdeki kontrollü ortamlarda beyaz sarımsağın siyah renk alana kadar yaklaşık 30-90 gün bekletilmesi ile üretilir.
İlk olarak hepimizin bildiği beyaz sarımsaktan biraz bahsedeyim.
Sarımsak (Allium sativum L.), içeriğindeki allisin, alliin ve ajoen sülfür bileşenlerinden ötürü antimikrobiyel, antifungal, anti-inflamatuar vb özelliklere sahip sağlık üzerine birçok faydaları olan soğansı bitkiler grubunda yer alan bir bitkidir. En iyi kalitede sarımsak selenyum ve germanyum açısından zengin topraklarda yetişmektedir
Sarımsağın içeriğinde bulunan allicin, yalnızca sarımsağın hücre duvarları hasar gördüğünde (rendelendiğinde veya kesildiğinde) kükürtlü bir amino asit olan alliin’in alliinaz enzimi ile parçalanması ile oluşur.
SİYAH SARIMSAK
Sarımsaktaki Allinaz enzimi sıcakta inhibe olur (etkisiz hale gelir) ve alliin’in allicin’e dönüşmez… Bu “istenmeyen koku ve tadı” engeller.
Fermantasyon süresince alliin, allicin’e dönüşemeyince “SAC’’a dönüşür.
SAC – Suda çözünebilen sülfür bileşiğidir, çok güçlü antioksidandır.
γ-glutamyl-S-L-cysteine’in γ -glutamyl enzim ile SAC’a dönüşümü sırasında oluşur ve siyah sarımsakta çok yoğun olarak bulunmaktadır.
SAC‘ ın özellikle karaciğer rahatsızlıklarını ve kolon kanserini engellemede, Hipertansiyon, tip-2 diyabette etkili olduğunu biliyoruz.
”B Vitaminleri, Folik Asit ve L-Arginin ile Desteklenen Eskitilmiş Sarımsak Özütü, Yağ Dokusu ve Koroner Arter Kalsiyumunun İlerlemesini Azaltır ” başlıklı çalışmayı birlikte inceleyelim. https://www.ahajournals.org/doi/10.1161/circ.122.suppl_21.A20824
49 çift kör çalışmada 9901 kişi üzerinde yapılan bu çalışmada;
Kolesterol ilaçları – statinler, B12, B6, Folik asit, vitamin K vb gibi kan sulandırıcılar ile karşılaştırılmış ve bunların içinde ateroskleroza karşı en etkili olanın siyah sarımsak olduğu görülmüş.
Ateroskleroz, kalsiyum birikimi nedeniyle damar kireçlenmesi ve yüksek kolesterol ile çeperin daralması sonucu sertleşme ve tıkanma.
Yapılan çalışmalar siyah sarımsağın aterosklerozu tedavi etmede oldukça etkili olduuunu gösteriyor
Ateroskleroz tüm damarlarımızda olabilir. En kritik olduğu yer kalbi ve beyni besleyen damarlarda olmasıdır.
Sonuç Olarak
Damar sertleşmesi (ateroskleroz) riskiniz varsa, kireçlenmeniz varsa günlük dört (4) diş siyah sarımsak mutlaka tüketin. Yutmayın. Ezdikten sonra tüketin.
B12, B6, B9, L-arjinin ile beraber kullanıldığında etkisi daha çok artmaktadır.
Bidiğiniz gibi ayrıca antibiyotik ve antiviral etkileri de mevcut.
⭐️⭐️⭐️⭐️
Bilimsel Yazı Sevenler Devam Edebilirler
⭐️⭐️ B Vitaminleri, Folik Asit ve L-Arginin ile Desteklenen Eskitilmiş Sarımsak Özütü, Yağ Dokusu ve Koroner Arter Kalsiyumunun İlerlemesini Azaltır https://www.ahajournals.org/doi/10.1161/circ.122.suppl_21.A20824
⭐️⭐️ Siyah Sarımsak (Allium sativum) Üretimi: Üretim Sırasında Gerçekleşen Fiziksel ve Kimyasal Değişimler. http://chrome-extension://efaidnbmnnnibpcajpcglclefindmkaj/https://dergipark.org.tr/en/download/article-file/2852893
⭐️⭐️ SARIMSAK: GASTRONOMİ VE SAĞLIK AÇISINDAN DEĞERLENDİRMELER http://chrome-extension://efaidnbmnnnibpcajpcglclefindmkaj/https://dergipark.org.tr/en/download/article-file/2718134
⭐️⭐️ Erkek Sıçanlarda Yüksek Yağ/Sakaroz Diyetiyle Oluşan Metabolik ve Vasküler Değişikliklerde Eskitilmiş Siyah Sarımsak Özütünün Faydalı Etkileri https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30642033/
⭐️⭐️Taşköprü’deki (Kastamonu-Türkiye) şifalı bitkiler üzerine etnobotanik bir çalışma https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC9630845/
⭐️⭐️ Sarımsağın Beslenme ve Sağlık Açısından Değerlendirilmesi (Sarımsağın Besinsel Yönden ve Sağlık Açısından Değerlendirilmesi) https://www.researchgate.net/publication/321126374_Assesstment_of_Garlic_in_Terms_of_Dietary_and_Health_Sarimsagin_Besinsel_Yonden_ve_Saglik_Acisindan_Degerlendirilmesi
⭐️⭐️ Sarımsağın Sağlıklı Kullanımları https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33549282/
⭐️⭐️ Sarımsağın (Allium sativum L) kardiyovasküler faydaları https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12597261/
⭐️⭐️ Sarımsak (Allium sativum L.): İnsanlarda yan etkiler ve ilaç etkileşimleri https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17918162/
⭐️⭐️ Sarımsak: Kardiyovasküler hastalıklar üzerindeki etkilerine dair sistematik bir inceleme https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35193446/
Dr Mustafa KEBAT
Tetkik OSGB İş Sağlığı ve Eğitim Koordinatörü
Sınırlı Sorumluluk Beyanı:
Web sitemizin içeriği, ziyaretçiyi bilgilendirmeye yönelik hazırlanmıştır. Sitede yer alan bilgiler, hiçbir zaman bir hekim tedavisinin ya da konsültasyonunun yerini alamaz. Bu kaynaktan yola çıkarak, ilaç tedavisine başlanması ya da mevcut tedavinin değiştirilmesi kesinlikte tavsiye edilmez. Web sitemizin içeriği, asla kişisel teşhis ya da tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilmemelidir. Sitede kanun içeriğine aykırı ilan ve reklam yapma kastı bulunmamaktadır.