Baharatların kötüye kullanımı..!!
Hiç şahit oldunuz mu? Yada duydunuz mu?
Belki siz de farkında olmadan baharatları zihinsel yükselme, öfari (Yoğun heyecan ve mutluluk hissi) için kullanıyorsunuz..!!
Farkında olarak yada olmayarak…
Ani değişen zihinsel durumunuz dahil olmak üzere tıbbi veya psikiyatrik bulgular gösterebilirsiniz. Lakin merak etmeyin baharatlardaki psikoaktif maddeler rutin toksikoloji çalışmalarında şimdilik tanımlanamıyor. Belki gelecekte bu duruma da el atılır.
Psikotrop madde ya da psikoaktif madde, merkezi sinir sisteminde etkisini gösteren ve beynin işlevlerini değiştirerek algıda, ruh hâlinde, bilinçlilikte ve davranışta geçici değişikliklere neden olan kimyasal maddelerdir.
Bazı baharatlar, merkezi sinir sistemi işlevini değiştirebilen psikoaktif bileşikler içerirler.
Kırmızı olanlar ülkemizde günlük tüketimi – kullanımı olanlardır.
Botanik temel | Türler | Etkin maddeler | Psikoaktif etkiler |
Kurutulmuş meyve veya tohumlar | Hindistan Cevizi | Miristikin, elemisin, safrol | Uyarıcı, yatıştırıcı, halüsinojenik |
Vanilya | Vanilin, piperonal | Uyarıcı, yatıştırıcı, | |
Rezene | Anetol | Uyarıcı, yatıştırıcı, | |
Karabiber | Piperine | Uyarıcı | |
Kurutulmuş çiçek tomurcukları | Karanfil | Öjenol | Yatıştırıcı |
Sedatif Tohumlar | Mace | Miristikin | Uyarıcı, yatıştırıcı, |
Kabuklar | Tarçın, seylan/cassia | Öjenol, kumarin | Uyarıcı, yatıştırıcı, |
Kökler ve rizomlar | Asaron | Kalamus | Uyarıcı, yatıştırıcı, |
Zencefil | Gingeroller, şogaoller | Uyarıcı, yatıştırıcı, | |
Zerdeçal | Kurkumin | Yatıştırıcı, | |
Galangal (zencefil ve zerdeçal ailelerinin bir üyesi) | 1,8-sineol, β-pinen Uyarıcı, yatıştırıcı, halüsinojenik | Uyarıcı, yatıştırıcı, halüsinojenik | |
Asafetida | Reçine, sakız, uçucu yağ, propenil-izobütilsülfit, umbelliferon, vanilin | Yatıştırıcı | |
Stigmalar | Safran | Pikrokrosin, safranal | Uyarıcı |
Hali hazırda baharatların kötüye kullanımının yaygınlığı ve baharatların psikoaktif özellikleri hakkında yapılan araştırmalar çok az ve yetersizdir. Tıbbi alanda da üzerinde fazla durulmayan bu konu (ilaç kullanımı ile birlikte olması, kronik hastalıklarda kullanımı vb gibi) baharatların toksikolojik tespitinin yapılmaması dolayısı ile hem tanısal hem de hasta takibinde zorluklar oluşturmaktadır.
Psikoaktif bitkiler çoğunlukla doğal hallerinde psikoaktif olarak etkisizdir, ancak bunlardan elde edilen özütler veya alkaloidler psikoaktiflik sınıflandırmasında üst basamaklara çıkabilirler.
- Uyarıcı
- Yatıştırıcı
- Halüsinojenik
Baharatların birçoğu afrodizyak olarak kabul edilmektedir. Bu sebeple bazı baharatlar cinsel işlevi artırmak için kötüye kullanılabilir.
Mace – Muskat Kabuğu
Mace, muskat (Myristica fragrans) tohumlarının kabuğundan yapılır. (Mace (Muskat Kabuğu): Muskatın Kardeş Baharatı)
Muskat ve muskat kabuğu birbirine bağlı olsa da farklıdır.
Muskat, ağacın meyvesinin içinde bulunan bir çekirdektir, muskat kabuğu ise bu çekirdeği saran ince, ağ benzeri, mumsu bir kaplamadır. Lezzetleri benzer olsa da muskat kabuğu daha baharatlı, aromatik ve karabiberi andırır.
Lakin muskat kadar uzun süre dayanmaz; bu yüzden muskat kabuğunu taze olarak kullanmanız önerilir. İki baharat arasındaki belirgin farklardan biri de renkleridir; muskat kahverengiyken, muskat kabuğu parlak kırmızı olup kurutulduğunda turuncu-sarı veya kahverengi bir tona bürünür.
Çeşitli renk spektrumu sayesinde, muskat kabuğu yemeklerinize hoş bir renk katmak için idealdir.
Muskat’a benzeyen güçlü bir aroması vardır. Bütün muskat, muskat’ta bulunana benzer uçucu bir yağın %4 ila %14’ünü içerir.
Mace, muskat’ı psikoaktif hale getiren aynı yağları aşırı miktarda içerdiğinden (muskat tohumları daha güçlü olmasına rağmen), muskat’ın psikoaktif potansiyeli mevcuttur.
Muskat kabuğu, antioksidanlar, mineraller ve esansiyel yağlar açısından zengindir ve muskata göre daha yüksek esansiyel yağ, vitamin ve mineral konsantrasyonlarına sahiptir. Muskat kabuğunda bulunan başlıca bileşenler şunlardır:
- Esansiyel Yağlar: Muskat kabuğu elemecin, eugenol ve miristisin gibi esansiyel yağlar içerir.
- C Vitamini: Muskat kabuğunun C vitamini içeriği, muskatın yedi katıdır.
- A Vitamini: Muskat kabuğu, muskata göre dokuz kat daha fazla A vitamini içerir.
- Mineraller: Muskat kabuğu, muskatla kıyaslandığında dört kat daha fazla kalsiyum, demir ve magnezyum sağlar.

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
Doğal Yaşayın
Doğal Beslenin
Aklınıza Mukayet Olun
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
Sayın okuyucu,
Aşağıdaki linkten yazımızda yer alan konu hakkında sorularınızı ve görüşlerinizi, merak ettiğiniz ve yazılarımıza konu olmasını istediğiniz hususları iletebilirsiniz.
Bilginin paylaştıkça çoğalacağı düşüncesi ve sizlere daha iyi hizmet verme azmi ile her gün daha da iyiye ilerlemede bizlere yorumlarınız ve katkılarınız ile yardımcı olursanız çok seviniriz. https://g.page/r/CTHRtqI0z0gjEAE/review
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
Bilimsel Yazı Sevenler Devam Edebilirler
⭐️⭐️ Myristica fragrans Houtt’un fitokimyasal ve farmakolojik özellikleri: güncellenmiş bir inceleme https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33206347/
⭐️⭐️ Hindistan cevizi (Myristica fragrans Houtt.) esansiyel yağı: Bileşimi, biyolojik ve farmakolojik aktiviteleri üzerine bir inceleme https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC9541156/
⭐️⭐️ Myristica fragrans’ın antidiyareik, hipnotik, analjezik ve hemodinamik (kan basıncı) parametreleri üzerine farmakolojik çalışmalar https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12616960/
⭐️⭐️ Myristica fragrans tohumlarının fare hafızasını iyileştirmesi https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15298762/
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
Dr Mustafa KEBAT
Tetkik OSGB İş Sağlığı ve Eğitim Koordinatörü