Gaziantep’e gezmeye giden karı koca kahramanlarımız dünyaca ünlü lezzeti olan baklavayı yerinde yemenin keyfine yaşamak için birer büyük porsiyon (4 er dilim) sipariş veriyorlar.
Yapılan yere kesim şekline ve büyüklüğüne göre değişmekle birlikte genel olarak 1 kg baklava yaklaşık olarak 20 ila 30 dilim Biz örneğimizde 1 kg baklava 20 dilim olarak kabul edelim.
Gelelim 1 kg baklavanın içeriğine;
- %35 şeker
- %25 un var.
Un’un %75’i Glikoz’dur.
Kahramanımız karı koca birer porsiyon (4 er dilim) sipariş vermişlerdi.
Başka bir hesapla her birine 100 gr baklava gelecek.
Baklavadaki Şekerin içerisinden; 17.5 gr Fruktoz (sofra şekerinden gelir) + 17.5 gr şeker glikozu var.
Baklavadaki Un‘un içerisinden; 20 gr da nişasta glikozu var.
Her biri 100′ er gr baklavadan = 37 gr Glikoz + 17 gr da Fruktoz alacaklar.
Ortalam beden ölçülerine sahip bir insanın 5 litre kanı var.
Hemen hesabı yapalım;
Kan şekeri ölçü birimi: miligram/desilitre (mg/dl)
1 Litre = 10 Desilitre
1 gram = 1000 mg
Kahramanımız karı kocanın gündelik yaşamda Açlık Kan Şekerleri 100.
Yani 100 miligram/desilitre (mg/dl)
5 Litre kan: 5 X 10 = 50 Desilitre eder.
1 Desilitre de 100 miligram şeker varsa 50 Desilitre de 50 X 100 = 5 000 mg = 5 gr şeker var.
Kahramanımız karı koca önlerine baklava porsiyonları geldiğinde yüzleri güldü.
O sırada kan şekerleri 100.
Eveett kadın zorlansa da ikisi de iştahla baklavaları bitirdiler. Üç gündür tansiyon düşürmesi maksadı ile günde 3-4 bardak içtikleri sarı kantaron çayı sipariş etmek isteseler de olmadığı için yerine limonlu birer çay sipariş ettiler. Gezecekleri yerlerin sohbetine başladılar.
Biz de yedikleri baklavaların yolculuğuna bir göz atalım. Ağızdan başlayan sindirim mide ve barsaklar yolu ile devam edecek. Her biri 100′ er gr baklavadan = 37 gr Glikoz + 17 gr da Fruktoz aldı.
Bilgi: Sofralık şekerin kana geçişi oldukça hızlıdır. Kan tepe noktası 30-40 dk dır.
Bilgi: Fruktoz için aynısını söylemek mümkün değil çünkü sindirimi çok zordur. Fruktozun sindirimi için gerekli enzim yalnızca karaciğerde bulunur. Früktoz-1- Fosfotaz. Bu enzim yüzünden karaciğer yağlanması oluyor. Fruktozu vücudumuz kullanamıyor. Bu sebeple Karaciğer bunu trigliseride çevirmek zorunda. Beslenmesi içerisinde fruktoz fazla olanlarda karaciğer yağlanması çok fazla oluyor.
Bilgi: Fruktozun diğer bir sorunu glikasyondur. Yani proteinlere yapışıp onların yapısını bozmasıdır. Aslında gikozda da glikasyon sorunu var fakat bir araştırmaya göre fruktozun glikasyon potansiyeli glikozun 20 katı. Yani fruktoz yapıştı mı pek bırakmıyor. Kötü yani.
5 Litre kanlarında 5 gr şeker vardı ve kan şekerleri 100 mg/dl di. Bir anda 37 gr Glikoz aldılar.
Eeeee durum vahim… 37 gr / 5 gr = 7.4 kat kan şekeri artışı olacak.
Gözlerinizin de görmesi için alt alta yazacağım;
5 Litre kanlarında 5 gr şeker vardı ve kan şekerleri 100 mg/dl di.
Kan miktarları değişmiyor 5 Litre.
- 5 gr şeker kan şekerini 100 mg/dl arttırır.
- 5 gr şeker kan şekerini 100 mg/dl arttırır.
- 5 gr şeker kan şekerini 100 mg/dl arttırır.
- 5 gr şeker kan şekerini 100 mg/dl arttırır.
- 5 gr şeker kan şekerini 100 mg/dl arttırır.
- 5 gr şeker kan şekerini 100 mg/dl arttırır.
- 5 gr şeker kan şekerini 100 mg/dl arttırır.
- 2 gr şeker kan şekerini 40 mg/dl arttırır.
…………………………………………………………..
37 g şeker kan şekerini 740 mg/dl arttırır.
Başlangıçta kan şekerleri 100 mg/dl di.
Oldu mu kan şekerleri 840 mg/dl
Bitmeeediiii 17 gr da Fruktoz da aldılar. Onu da doğruca karaciğere yolcu ediyoruz. Trigliserit olması için.
O karaciğeri yağlandırmaya katkı sağlasın biraz… Zaten bolca glikoz alındı kanda şeker o kadar çok ki harcanacak enerji için yağ yakmaya gerek kalmayacak.
Bir bilgi daha: 1970 yılından beri biliyoruz ki insülin böbreklere tuz tutmayı emreder. Ve yüksek şeker yüksek insülin demektir. Tuz tutulumu artışı kanın daha fazla su çekmesine ve volüm artışına dolayısı ile de kanın basıncının yükselmesi ile yüksek tansiyona sebep olur.
Kahramanımız karı kocanı baklavayı yedikten 40 dk sonra kan şekerleri tepe noktaya ulaştı. O sırada ikinci çayları da bitmiş ve ayağa kalkıp yürüyüşe hazırlanıyorlardı.
Ama o ne beyefendi hafif sendeledi ve tekrar yerine oturdu. Yüzünde ağrılı bir ifadeyle gözlerini kapayarak eşine ” Beynim yerinden çıkacak gibi zonkluyor başım döndü bir anda” dedi.
Kadın paniklemeden ”Sabah tansiyon ilacını içmiş miydin?” diye sordu.
Adam ”İçmiştim niye böyle oldu anlayamadım” dedi.
Yan dükkanın bir eczane olması şansları odu. Ricayla bir eleman gelip tansiyonu ölçtü.
T.A: 180 / 110 Nabız 121
Ve derhal en yakın hastanenin aciline gittiler..
Yorum mu?
Öncelikle dikkatle okuduysanız;
- Kan şekeri 840 mg/dl oldu (Bu yükselme bile ciddi bir sorun)
- İnsülin çok yükseldi ve tuz tutulumu ile kan basıncı arttırdı
- Gaziantep’e gitmeden önce 3 (üç) gündür içmeye başladıkları Sarı kantaron çayı hiperforin içerir ve CPY3A4 ‘ün aktivitesini arttır (Ayrıntı için Sarı kantaronu tıklayarak öğrenebilirsiniz.) Tansiyon ilacı kullananların içmemesi gerekir.
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
Gaziantep’i de baklavayı da çok severim.
Bu yazının amacı güzelliklerden alınacak zevk uğruna beden ve ruh sağlığımızın bozulmaması.
Her şey kararında yapıldığında güzel.
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
Dr Mustafa KEBAT
Tetkik OSGB İş Sağlığı ve Eğitim Koordinatörü
Sınırlı Sorumluluk Beyanı:
Web sitemizin içeriği, ziyaretçiyi bilgilendirmeye yönelik hazırlanmıştır. Sitede yer alan bilgiler, hiçbir zaman bir hekim tedavisinin ya da konsültasyonunun yerini alamaz. Bu kaynaktan yola çıkarak, ilaç tedavisine başlanması ya da mevcut tedavinin değiştirilmesi kesinlikte tavsiye edilmez. Web sitemizin içeriği, asla kişisel teşhis ya da tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilmemelidir. Sitede kanun içeriğine aykırı ilan ve reklam yapma kastı bulunmamaktadır.