Vanilya özütü…

Biliyor musunuz? Hiç kullandınız mı?

Bilmiyorsanız google’a bakabilirsiniz. Marka marka çeşit çeşit bulabilirsiniz.

Ağız gargaraları, parfümler, soğuk algınlığı ilaçları ve gıda aromaları içerisinde de sıklıkla görebilirsiniz. Kokusu, aroması için bol bol kullanılıyor.

Vanilya özütü nedeniyle zehirlenebileceğinizi biliyor musunuz?

Gıda endüstrisinde vanilya özütünün etiketlerinde kullanılan farklı adlandırmalar şunlardır: Saf vanilya özütü sıvısı. Vanilya fasulyesi.

Vanilya özütü ve vanilya özü arasındak fark nedir?

İki üründen sıklıkla aynı şeymiş gibi bahsedildiği için biraz kafa karıştırıcı olabilir. Genel olarak, özüt doğal bir üründür, oysa öz sentetiktir.

Özüt daha az işlenir ve öze kıyasla daha güçlü ve daha saf bir vanilya aroması sağlar.

  • Vanilya özütü genellikle vanilya çubuklarının alkol ve suya batırılmasıyla yapılır; böylece aroma sıvı bileşenler tarafından alınır.
  • Vanilya özü sentetiktir, yani yapay tatlandırıcılar ve renklendiriciler kullanılarak yapılır

Üretildiği için, vanilya özü çok az veya hiç gerçek vanilin içermez. Ek katkı maddeleri (örneğin renklendirici, aroma verici, tatlandırıcı, koruyucu maddeler) açısından yüksektir.

Vanilya özütü (içinde %35 EtOH bulunurEtOH = Etanol

Vanilya, orkide ailesinin yenilebilir tek bitkisidir ve aslen Meksika, Orta Amerika, Güney Amerika ve Karayipler’den gelir.

Günümüzde sıvı vanilyanın çoğu, hastamızın yuttuğu vanilya gibi, sentetik kökenlidir. Doğal vanilya 250’den fazla organik bileşen içerir, ancak sentetik vanilya yalnızca vanilin içerir.

Vanilya Özütü Örnek Etanol Zehirlenmesi Vakası

S Mazor, C DesLauriers, M Mycyk. Ergenlerde Vanilya Özütü Yutulmasından Kaynaklanan Etanol Zehirlenmesi: Bir Vaka Raporu . İnternet Aile Hekimliği Dergisi. 2004 Cilt 4 Sayı 1.

16 yaşında Asyalı bir çocuk, arkadaşlarının “cesareti üzerine” okulda 12 ons (1 Ons = 28,3gr ) sentetik vanilya özütü (içinde %35 EtOH bulunur) yuttu.

Daha önce tıbbi veya madde bağımlılığı öyküsü yoktu.

Yutma tanıklık edildi; başka yutma olayı olmadı.

Yuttuktan bir saat sonra acil servise (AS) vardığında ateşi 96,1° F, kalp hızı dakikada 168 atım, solunum hızı dakikada 18 ve kan basıncı 140/95 mmHg idi.

Akciğerleri oskültasyonla temizdi, kalp sesleri taşikardik ancak normaldi, karnı yumuşaktı ve gergin değildi ve cildi kızarmış ve sıcaktı.

Sersemlemiş ve kustuğu için hava yolunu korumak için entübe edildi.

Normal bir tuzlu sıvı bolusundan sonra hayati bulgular normale döndü.

Elektrolitler, uyuşturucu madde kullanımı için idrar taraması ve baş BT’si normaldi.

Yutulduktan 3 saat sonra EtOH seviyesi 162 mg/dL idi; yutulduktan 6 saat sonra tekrarlanan EtOH seviyesi 77 mg/dL idi.

Entübasyondan 12 saat sonra ekstübe edildi ve madde kötüye kullanımı müdahalesi önerildikten sonraki gün hastaneden taburcu edildi.

Etanol, solunum yetmezliğine yol açabilen merkezi sinir sistemi depresyonuna neden olur.

Zehirlenme ayrıca genişlemiş göz bebeklerine, kızarmış cilde, gastrointestinal sıkıntıya, hipotermiye ve hipotansiyona neden olabilir.

Etanol, karaciğerde alkol dehidrogenaz tarafından metabolize edilir ve eliminasyon sıfırıncı derece kinetiğini izler.

Etanol içeren ürünlerde, etanol konsantrasyonu hacim yüzdesi olarak ifade edilir.

Örnek vakadaki hastanın kulllandığı vanilya özütü hacimce %35 etanol içeriyordu.

Biranın etanol içeriği yaklaşık %2-6,

Şarabın %10-20

Damıtılmış likörlerin %40-50’dir.

1 mL saf etanolün özgül ağırlığı yaklaşık 0,8 g’a eşittir ve etanolün dağılım hacmi (Vd) 0,6 L/kg’dır.

%35 etanol içeren bir ürünün 12 oz’unu tüketen 70 kg’lık bir denek, 240 mg/dL’lik (yasal sürüş sınırının üç katı) bir etanol seviyesine sahip olması beklenir.

Pik Kan EtOH = Doz (mg) x 0,8/ Vd (L/kg) x ağırlık (kg) x 10 = 240 mg/dL

Etanol zehirlenmesinin tedavisi öncelikle destekleyicidir.

EtOH‘nin mide ve mukoza zarlarından hızlı emilimi nedeniyle, kusmayı başlatma veya gastrik lavaj yapma girişimleri muhtemelen etkisiz olacaktır.

Kan EtOH konsantrasyonu yutulduktan sonra ölçülebilir, ancak tedavi destekleyici olduğu ve klinik gerekçelerle belirlendiği için bir seviye gerekli değildir.

Etanol, çeşitli diğer gıda aromalarında (yani limon ve badem özlerinde) ve kolonyalarda, parfümlerde, tıraş losyonlarında, gargaralarda ve soğuk algınlığı preparatlarında bulunur. Bu ürünlerdeki etanol içeriği %0,3-75 arasında değişmektedir.

Bu ürünlere çocukların ve gençlerin ulaşımı çok kolay olduğu için yakın geleceğin tehlikesi ve bağımlılığı için güçlü bir aday olduğu bilinmelidir.

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Doğal Yaşayın

Doğal Beslenin

Aklınıza Mukayet Olun

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Sayın okuyucu,

Aşağıdaki linkten yazımızda yer alan konu hakkında sorularınızı ve görüşlerinizi, merak ettiğiniz ve yazılarımıza konu olmasını istediğiniz hususları iletebilirsiniz.

Bilginin paylaştıkça çoğalacağı düşüncesi ve sizlere daha iyi hizmet verme azmi ile her gün daha da iyiye ilerlemede bizlere yorumlarınız ve katkılarınız ile yardımcı olursanız çok seviniriz. https://g.page/r/CTHRtqI0z0gjEAE/review

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Bilimsel Yazı Sevenler Devam Edebilirler

⭐️⭐️ Ergenlik Çağında Vanilya Özütü Yutulmasından Kaynaklanan Etanol Zehirlenmesi: Bir Vaka Raporu https://ispub.com/IJFP/4/1/3199

⭐️⭐️ Vanilya Özütü https://www.sciencedirect.com/topics/pharmacology-toxicology-and-pharmaceutical-science/vanilla-extract

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Dr Mustafa KEBAT

Tetkik OSGB İş Sağlığı ve Eğitim Koordinatörü

Sınırlı Sorumluluk Beyanı:
Web sitemizin içeriği, ziyaretçiyi bilgilendirmeye yönelik hazırlanmıştır. Sitede yer alan bilgiler, hiçbir zaman bir hekim tedavisinin ya da konsültasyonunun yerini alamaz. Bu kaynaktan yola çıkarak, ilaç tedavisine başlanması ya da mevcut tedavinin değiştirilmesi kesinlikte tavsiye edilmez. Web sitemizin içeriği, asla kişisel teşhis ya da tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilmemelidir. Sitede kanun içeriğine aykırı ilan ve reklam yapma kastı bulunmamaktadır
.