Baharatların kötüye kullanımı..!!

Hiç şahit oldunuz mu? Yada duydunuz mu?

Belki siz de farkında olmadan baharatları zihinsel yükselme, öfari (Yoğun heyecan ve mutluluk hissi) için kullanıyorsunuz..!!

Farkında olarak yada olmayarak…

Epileptojenik, “epilepsiye neden olabilen” anlamına gelir.

Ani değişen zihinsel durumunuz dahil olmak üzere tıbbi veya psikiyatrik bulgular gösterebilirsiniz. Lakin merak etmeyin baharatlardaki psikoaktif maddeler rutin toksikoloji çalışmalarında şimdilik tanımlanamıyor. Belki gelecekte bu duruma da el atılır.

Psikotrop madde ya da psikoaktif madde, merkezi sinir sisteminde etkisini gösteren ve beynin işlevlerini değiştirerek algıda, ruh hâlinde, bilinçlilikte ve davranışta geçici değişikliklere neden olan kimyasal maddelerdir.

Bazı baharatlar, merkezi sinir sistemi işlevini değiştirebilen psikoaktif bileşikler içerirler.

Kırmızı olanlar ülkemizde günlük tüketimi – kullanımı olanlardır.

Botanik temelTürlerEtkin maddelerPsikoaktif etkiler
Kurutulmuş meyve veya tohumlarHindistan CeviziMiristikin, elemisin, safrolUyarıcı, yatıştırıcı, halüsinojenik
VanilyaVanilin, piperonalUyarıcı, yatıştırıcı,
RezeneAnetolUyarıcı, yatıştırıcı,
KarabiberPiperineUyarıcı
Kurutulmuş çiçek tomurcuklarıKaranfilÖjenolYatıştırıcı
Sedatif TohumlarMaceMiristikinUyarıcı, yatıştırıcı,
KabuklarTarçın, seylan/cassiaÖjenol, kumarinUyarıcı, yatıştırıcı,
Kökler ve rizomlarAsaronKalamusUyarıcı, yatıştırıcı,
ZencefilGingeroller, şogaollerUyarıcı, yatıştırıcı,
ZerdeçalKurkuminYatıştırıcı,
Galangal (zencefil ve zerdeçal ailelerinin bir üyesi)1,8-sineol, β-pinen Uyarıcı, yatıştırıcı, halüsinojenikUyarıcı, yatıştırıcı, halüsinojenik
AsafetidaReçine, sakız, uçucu yağ, propenil-izobütilsülfit, umbelliferon, vanilinYatıştırıcı
StigmalarSafranPikrokrosin, safranalUyarıcı

Hali hazırda baharatların kötüye kullanımının yaygınlığı ve baharatların psikoaktif özellikleri hakkında yapılan araştırmalar çok az ve yetersizdir. Tıbbi alanda da üzerinde fazla durulmayan bu konu (ilaç kullanımı ile birlikte olması, kronik hastalıklarda kullanımı vb gibi) baharatların toksikolojik tespitinin yapılmaması dolayısı ile hem tanısal hem de hasta takibinde zorluklar oluşturmaktadır.

Psikoaktif bitkiler çoğunlukla doğal hallerinde psikoaktif olarak etkisizdir, ancak bunlardan elde edilen özütler veya alkaloidler psikoaktiflik sınıflandırmasında üst basamaklara çıkabilirler.

  • Uyarıcı
  • Yatıştırıcı
  • Halüsinojenik

Baharatların birçoğu afrodizyak olarak kabul edilmektedir. Bu sebeple bazı baharatlar cinsel işlevi artırmak için kötüye kullanılabilir.

Rezene (Foeniculum vulgare) Nedir?

Rezene, Foeniculum vulgare, yaygın olarak rezene olarak adlandırılır. Apiaceae (maydanozgiller) familyasına ait, Akdeniz bölgesine özgü bir bitkidir. Hem mutfakta hem de geleneksel tıpta çeşitli kullanım alanları vardır.

Rezenenin tohumları, yağları ve özleri, sindirim sorunları, mide problemleri, gaz ve şişkinlik gibi rahatsızlıkların tedavisinde yaygın olarak kullanılır. Ayrıca, antibakteriyel, antiviral ve anti-inflamatuar özelliklere sahip olduğu belirtilmektedir.

Emziren anneler için bir galaktagog ajanı (süt üretiminin gerçekleşmesini veya süt üretiminin artırılmasını sağlayan maddelerdir) olarak da kullanılır.

Rezene (Foeniculum vulgare) esansiyel yağı nörotoksik ve epileptojenik olabilir.

Epilepsi, beyin elektriksel aktivitesinin anormal şekilde değişmesi sonucu nöbetlerin meydana geldiği bir nörolojik hastalıktır.

Epileptojenik, “epilepsiye neden olabilen” anlamına gelir.

Skalli ve meslektaşları yakın zamanda rezene yağı içeren kekleri tüketen genç bir kadında nöbet indüksiyonu vakası bildirdiler.

Rezene yağının ayrıca florokinolon tipi antibiyotiklerle önemli etkileşime girdiği bildirilmiştir.

Rezene alımıyla ilişkili yan etkilere dikkat edin; hastalara atipik nöbetler veya antibiyotiklere karşı reaksiyonlar olup olmadığını sorun.

Rezene, dereotu, tarçın, safran ve anason gibi baharatlar da miristisinle kimyasal olarak benzer olan ve sedasyon, uyarım veya halüsinasyonlara neden olabilen psikoaktif maddeler içerir.

Bazı bitkisel maddeler ve yağlar, özellikle yüksek dozlarda, epileptik nöbetleri tetikleyebilir veya nöbet eşiğini düşürebilir. Bu maddeler arasında sarımsak, kediotu, ginseng gibi bitkiler bulunmaktadır.

Rezene Tüketiminin Potansiyel Etkileri

Rezene, genellikle güvenli kabul edilen bir bitkidir ve çoğu insan için sindirim sağlığını desteklemek, gaz ve şişkinliği azaltmak gibi faydalı etkiler sunar. Ancak, bazı bireyler, özellikle çok hassas olanlar, rezeneyi aşırı miktarda tükettiklerinde yan etkiler yaşayabilir. Bu yan etkiler arasında baş dönmesi, mide rahatsızlıkları ve nadiren sinir sistemi üzerinde bazı etkiler olabilir. Bu tür etkiler genellikle çok nadirdir ve doz aşımı durumlarında ortaya çıkabilir.

Bitkisel tedavi ve takviyelerle ilgili olarak her bireyin vücut yapısı farklı olabilir. Bu nedenle, epilepsi gibi nörolojik hastalıkları olan kişilerin bitkisel ürünleri kullanmadan önce hekimlerine danışmaları en güvenli yaklaşımdır.

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Doğal Yaşayın

Doğal Beslenin

Aklınıza Mukayet Olun

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Sayın okuyucu,

Aşağıdaki linkten yazımızda yer alan konu hakkında sorularınızı ve görüşlerinizi, merak ettiğiniz ve yazılarımıza konu olmasını istediğiniz hususları iletebilirsiniz.

Bilginin paylaştıkça çoğalacağı düşüncesi ve sizlere daha iyi hizmet verme azmi ile her gün daha da iyiye ilerlemede bizlere yorumlarınız ve katkılarınız ile yardımcı olursanız çok seviniriz. https://g.page/r/CTHRtqI0z0gjEAE/review

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Bilimsel Yazı Sevenler Devam Edebilirler

⭐️⭐️ Rezene esansiyel yağının neden olduğu epileptik nöbet https://www.semanticscholar.org/paper/Epileptic-seizure-induced-by-fennel-essential-oil-Skalli-Bencheikh/0f1f72119bae3d022e7731172d18114438c71a56

⭐️⭐️ Esansiyel yağlarla ilişkili nöbetler (EORS): Yetişkinlerde esansiyel yağlar ve nöbetler üzerine çok merkezli prospektif bir çalışma. https://europepmc.org/article/med/33813360

⭐️⭐️ Çeşitli Esansiyel Yağların Epilepsi ve Akut Nöbet Üzerindeki Etkileri: Sistematik Bir İnceleme https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC6556313/

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Dr Mustafa KEBAT

Tetkik OSGB İş Sağlığı ve Eğitim Koordinatörü

Sınırlı Sorumluluk Beyanı:
Web sitemizin içeriği, ziyaretçiyi bilgilendirmeye yönelik hazırlanmıştır. Sitede yer alan bilgiler, hiçbir zaman bir hekim tedavisinin ya da konsültasyonunun yerini alamaz. Bu kaynaktan yola çıkarak, ilaç tedavisine başlanması ya da mevcut tedavinin değiştirilmesi kesinlikte tavsiye edilmez. Web sitemizin içeriği, asla kişisel teşhis ya da tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilmemelidir. Sitede kanun içeriğine aykırı ilan ve reklam yapma kastı bulunmamaktadır
.