Baharatların kötüye kullanımı..!!

Hiç şahit oldunuz mu? Yada duydunuz mu?

Belki siz de farkında olmadan baharatları zihinsel yükselme, öfari (Yoğun heyecan ve mutluluk hissi) için kullanıyorsunuz..!!

Farkında olarak yada olmayarak…

Mesela; Muskat cevizinin halüsinojenik etkilerinden dolayı bazı kişiler, eğlence amaçlı kullanabilirler. Ancak, bu kullanım çok tehlikeli olabilir. Halüsinojenik etkiler yoğun bir şekilde psikolojik ve fiziksel sorunlara yol açabilir.

Ani değişen zihinsel durumunuz dahil olmak üzere tıbbi veya psikiyatrik bulgular gösterebilirsiniz. Lakin merak etmeyin baharatlardaki psikoaktif maddeler rutin toksikoloji çalışmalarında şimdilik tanımlanamıyor. Belki gelecekte bu duruma da el atılır.

Psikotrop madde ya da psikoaktif madde, merkezi sinir sisteminde etkisini gösteren ve beynin işlevlerini değiştirerek algıda, ruh hâlinde, bilinçlilikte ve davranışta geçici değişikliklere neden olan kimyasal maddelerdir.

Bazı baharatlar, merkezi sinir sistemi işlevini değiştirebilen psikoaktif bileşikler içerirler.

Kırmızı olanlar ülkemizde günlük tüketimi – kullanımı olanlardır.

Botanik temelTürlerEtkin maddelerPsikoaktif etkiler
Kurutulmuş meyve veya tohumlarHindistan CeviziMiristikin, elemisin, safrolUyarıcı, yatıştırıcı, halüsinojenik
VanilyaVanilin, piperonalUyarıcı, yatıştırıcı,
RezeneAnetolUyarıcı, yatıştırıcı,
KarabiberPiperineUyarıcı
Kurutulmuş çiçek tomurcuklarıKaranfilÖjenolYatıştırıcı
Sedatif TohumlarMaceMiristikinUyarıcı, yatıştırıcı,
KabuklarTarçın, seylan/cassiaÖjenol, kumarinUyarıcı, yatıştırıcı,
Kökler ve rizomlarAsaronKalamusUyarıcı, yatıştırıcı,
ZencefilGingeroller, şogaollerUyarıcı, yatıştırıcı,
ZerdeçalKurkuminYatıştırıcı,
Galangal (zencefil ve zerdeçal ailelerinin bir üyesi)1,8-sineol, β-pinen Uyarıcı, yatıştırıcı, halüsinojenikUyarıcı, yatıştırıcı, halüsinojenik
AsafetidaReçine, sakız, uçucu yağ, propenil-izobütilsülfit, umbelliferon, vanilinYatıştırıcı
StigmalarSafranPikrokrosin, safranalUyarıcı

Hali hazırda baharatların kötüye kullanımının yaygınlığı ve baharatların psikoaktif özellikleri hakkında yapılan araştırmalar çok az ve yetersizdir. Tıbbi alanda da üzerinde fazla durulmayan bu konu (ilaç kullanımı ile birlikte olması, kronik hastalıklarda kullanımı vb gibi) baharatların toksikolojik tespitinin yapılmaması dolayısı ile hem tanısal hem de hasta takibinde zorluklar oluşturmaktadır.

Psikoaktif bitkiler çoğunlukla doğal hallerinde psikoaktif olarak etkisizdir, ancak bunlardan elde edilen özütler veya alkaloidler psikoaktiflik sınıflandırmasında üst basamaklara çıkabilirler.

  • Uyarıcı
  • Yatıştırıcı
  • Halüsinojenik

Baharatların birçoğu afrodizyak olarak kabul edilmektedir. Bu sebeple bazı baharatlar cinsel işlevi artırmak için kötüye kullanılabilir.

Muskat Cevizi (Myristica fragrans)

Halüsinojen Muskat Cevizi (Myristica fragrans)

Muskat cevizi bitkisinin tohumlarından elde edilen bir baharattır.

Muskat cevizi, tarihsel olarak yemeklerde ve tatlılarda kullanılan popüler bir baharat olmakla birlikte, 5 ila 15 gr muskat cevizi tüketildiğinde psikoaktif (halüsinojenik) etkiler elde edilebilir.

Muskat cevizinin halüsinojenik etkileri, genellikle birkaç saat sonra başlar ve 6-12 saat kadar sürebilir. Ancak bu süreç, kişinin sağlığına zarar verebilecek yan etkilere de yol açabilir.

Muskat cevizi, özellikle myristisin adlı bileşiği içerdiği için, bu etkiyi yaratabilir.

Muskat, halüsinojenik özellikleri nedeniyle bazen kötüye kullanılan yaygın bir ev baharatıdır. Bu kötüye kullanım son yüzyılda tıp literatüründe sık bildirilmiştir.

Bir yemek kaşığından daha azının yutulması, antikolinerjik toksik ataklara benzer semptomlar üretebilir. 

Muskat cevizi klinik açıdan önemli afrodizyak aktiviteye sahiptir.

Akut muskat cevizi zehirlenmesi çarpıntı, baş dönmesi, anksiyete ve halüsinasyonlara neden olur ve çoğunlukla 24 saat içinde düzelir.

Kronik kötüye kullanımın etkilerinin ise esrar kullanımına benzer olduğu ve öfori, sersemlik, anksiyete, korku, yaklaşan felaket hissi, kopukluk, uydurma hikayeler ve halüsinasyonlar içerdiği bildirilmiştir.

Diğer psikoaktif maddeler tüketilmediği sürece idrar uyuşturucu taramaları negatiftir.

Şüpheli muskat cevizi zehirlenmesi veya zehirlenmesi destekleyici tedavi ile tedavi edilmelidir.

Muskat cevizi zehirlenmesi sırasında deliryum ve obtundasyon dönemlerinin dönüşümlü olması nedeniyle sakinleştiricileri dikkatli kullanın.

Olgu raporlarında, miristisin zehirlenmesi antikolinerjik hiperstimülasyon durumunu taklit eden MSS nöromodülatör belirtilerine neden olmuştur.

Ölümcül miristisin zehirlenmesi nadirdir; 2 olgu bildirilmiştir, 1’i flunitrazepam ile kombinasyon halindedir.

Muskat Cevizinin Etkileri ve Yan Etkileri

  1. Halüsinojenik Etkiler:
    • Aşırı miktarda muskat cevizi tüketildiğinde, kullanıcılar görsel ve işitsel halüsinasyonlar, yanlış algılar ve bazı vakalarda psikoz benzeri durumlar yaşayabilir.
    • Bazı kişiler, zihinlerinde gerçek dışı düşünceler veya hayaller görmeye başlayabilir. Bu etki genellikle birkaç saat sürer.
  2. Fiziksel Yan Etkiler:
    • Muskat cevizinin aşırı tüketilmesi, bulantı, kusma, baş dönmesi, hızlı kalp atışı ve karın ağrısı gibi ciddi yan etkilere yol açabilir. Kan basıncı ve elektrokardiyogram üzerinde zararlı bir etki bildirmemiştir; ancak çarpıntı ve ağız kuruluğu bildirmiştir.
    • Ayrıca, muskat cevizi aşırı miktarda alındığında kurdeşen, baş ağrısı, terleme ve kaslarda ağrı gibi yan etkiler de görülebilir.
  3. Psikolojik ve Nörolojik Etkiler:
    • Muskat cevizi, bazı kişilerde anksiyete ve panik atak gibi psikolojik etkiler yaratabilir. Bu, halüsinojenik etkilerle birleştiğinde psikolojik rahatsızlıkları daha da artırabilir.
    • Düşünme becerisinin bozulması, zihinsel bulanıklık ve hızlı düşünceler gibi belirtiler de görülebilir.
  4. Uzun Vadeli Etkiler:
    • Muskat cevizinin halüsinojenik etkilerinin aşırı kullanımı, uzun vadede nörolojik problemlere yol açabilir ve bağımlılık geliştirme riskini artırabilir.
    • Yüksek dozlarda myristisin alımı, karaciğer hasarına ve böbrek fonksiyon bozukluklarına neden olabilir.

Muskat Cevizi Kullanırken Dikkatli Olun

Muskat cevizi ülkemizde mutfaklarda sık kullanılmamaktadır. Bu sebeple kullanımı konusunda yerleşmiş bir mutfak kültürü yoktur. Yemeklere lezzet katsa da yeterli bilgi olmadan aşırı kullanımı ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.

Myristisin gibi bileşenler, halüsinojenik etkiler yaratabilir ve kullanıcılarda geçici halüsinasyonlara, psikolojik sorunlara ve fiziksel rahatsızlıklara yol açabilir. Bu nedenle muskat cevizinin tıbbi ve eğlence amaçlı kullanımı dikkatli bir şekilde yapılmalıdır. Ayrıca, halüsinojenik etkilerinden zarar görmekten kaçınmak için, muskat cevizi kullanımını aşırıya kaçırmamak önemlidir.

Eğer muskat cevizi ile ilgili olumsuz etkiler yaşanırsa, derhal hekiminize başvurmalısınız.

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Doğal Yaşayın

Doğal Beslenin

Aklınıza Mukayet Olun

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Sayın okuyucu,

Aşağıdaki linkten yazımızda yer alan konu hakkında sorularınızı ve görüşlerinizi, merak ettiğiniz ve yazılarımıza konu olmasını istediğiniz hususları iletebilirsiniz.

Bilginin paylaştıkça çoğalacağı düşüncesi ve sizlere daha iyi hizmet verme azmi ile her gün daha da iyiye ilerlemede bizlere yorumlarınız ve katkılarınız ile yardımcı olursanız çok seviniriz. https://g.page/r/CTHRtqI0z0gjEAE/review

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Bilimsel Yazı Sevenler Devam Edebilirler

⭐️⭐️ Miristicin ve Elemicin: Gıdalardaki Potansiyel Olarak Toksik Alkenilbenzenler https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC9265716/

⭐️⭐️ Muskat Zehirlenmeleri: Illinois Zehir Merkezi’nin 2001-2011 Yılları Arasındaki 10 Yıllık Deneyiminin Retrospektif İncelemesi https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC4057546/

⭐️⭐️ Hindistan cevizinin uzun süreli tüketiminin yetişkin Wistar sıçanlarının medial genikulat gövdesi üzerindeki histolojik etkileri https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC3354425/https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC3354425/

⭐️⭐️ Akut muskat zehirlenmesi. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/1642706/

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Dr Mustafa KEBAT

Tetkik OSGB İş Sağlığı ve Eğitim Koordinatörü

Sınırlı Sorumluluk Beyanı:
Web sitemizin içeriği, ziyaretçiyi bilgilendirmeye yönelik hazırlanmıştır. Sitede yer alan bilgiler, hiçbir zaman bir hekim tedavisinin ya da konsültasyonunun yerini alamaz. Bu kaynaktan yola çıkarak, ilaç tedavisine başlanması ya da mevcut tedavinin değiştirilmesi kesinlikte tavsiye edilmez. Web sitemizin içeriği, asla kişisel teşhis ya da tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilmemelidir. Sitede kanun içeriğine aykırı ilan ve reklam yapma kastı bulunmamaktadır
.