Baharatların kötüye kullanımı..!!
Hiç şahit oldunuz mu? Yada duydunuz mu?
Belki siz de farkında olmadan baharatları zihinsel yükselme, öfari (Yoğun heyecan ve mutluluk hissi) için kullanıyorsunuz..!!
Farkında olarak yada olmayarak…
Ani değişen zihinsel durumunuz dahil olmak üzere tıbbi veya psikiyatrik bulgular gösterebilirsiniz. Lakin merak etmeyin baharatlardaki psikoaktif maddeler rutin toksikoloji çalışmalarında şimdilik tanımlanamıyor. Belki gelecekte bu duruma da el atılır.
Psikotrop madde ya da psikoaktif madde, merkezi sinir sisteminde etkisini gösteren ve beynin işlevlerini değiştirerek algıda, ruh hâlinde, bilinçlilikte ve davranışta geçici değişikliklere neden olan kimyasal maddelerdir.
Bazı baharatlar, merkezi sinir sistemi işlevini değiştirebilen psikoaktif bileşikler içerirler.
Kırmızı olanlar ülkemizde günlük tüketimi – kullanımı olanlardır.
Botanik temel | Türler | Etkin maddeler | Psikoaktif etkiler |
Kurutulmuş meyve veya tohumlar | Hindistan Cevizi | Miristikin, elemisin, safrol | Uyarıcı, yatıştırıcı, halüsinojenik |
Vanilya | Vanilin, piperonal | Uyarıcı, yatıştırıcı, | |
Rezene | Anetol | Uyarıcı, yatıştırıcı, | |
Karabiber | Piperine | Uyarıcı | |
Kurutulmuş çiçek tomurcukları | Karanfil | Öjenol | Yatıştırıcı |
Sedatif Tohumlar | Mace | Miristikin | Uyarıcı, yatıştırıcı, |
Kabuklar | Tarçın, seylan/cassia | Öjenol, kumarin | Uyarıcı, yatıştırıcı, |
Kökler ve rizomlar | Asaron | Kalamus | Uyarıcı, yatıştırıcı, |
Zencefil | Gingeroller, şogaoller | Uyarıcı, yatıştırıcı, | |
Zerdeçal | Kurkumin | Yatıştırıcı, | |
Galangal (zencefil ve zerdeçal ailelerinin bir üyesi) | 1,8-sineol, β-pinen Uyarıcı, yatıştırıcı, halüsinojenik | Uyarıcı, yatıştırıcı, halüsinojenik | |
Asafetida | Reçine, sakız, uçucu yağ, propenil-izobütilsülfit, umbelliferon, vanilin | Yatıştırıcı | |
Stigmalar | Safran | Pikrokrosin, safranal | Uyarıcı |
Hali hazırda baharatların kötüye kullanımının yaygınlığı ve baharatların psikoaktif özellikleri hakkında yapılan araştırmalar çok az ve yetersizdir. Tıbbi alanda da üzerinde fazla durulmayan bu konu (ilaç kullanımı ile birlikte olması, kronik hastalıklarda kullanımı vb gibi) baharatların toksikolojik tespitinin yapılmaması dolayısı ile hem tanısal hem de hasta takibinde zorluklar oluşturmaktadır.
Psikoaktif bitkiler çoğunlukla doğal hallerinde psikoaktif olarak etkisizdir, ancak bunlardan elde edilen özütler veya alkaloidler psikoaktiflik sınıflandırmasında üst basamaklara çıkabilirler.
- Uyarıcı
- Yatıştırıcı
- Halüsinojenik
Baharatların birçoğu afrodizyak olarak kabul edilmektedir. Bu sebeple bazı baharatlar cinsel işlevi artırmak için kötüye kullanılabilir.
Hindistan Cevizi
Hindistan cevizi (Myristica fragrans), yetişkinlerde öforiye ulaşmanın yaygın ve kolay ulaşılabilir bir yoludur.
Hindistan cevizinin aromatik yağı, meskalin gibi halüsinojenik bileşiklere kimyasal olarak benzeyen psikoaktif bir madde olan miristisin içerir.
Psikotropik etkileri, temel bileşenleri olan elemisin, miristisin ve safrolden amfetamin türevlerinin metabolik oluşumuna atfedilebilir.
Hindistan cevizi ve aktif bileşeni miristisin, farelerde IV triptaminin konvülsif dozunu düşürme ve beyindeki 5-hidroksitriptamin konsantrasyonlarını artırma yeteneğiyle kanıtlandığı gibi, merkezi monoamin oksidaz (MAO) inhibisyonu üretir.
Miristisin‘in gücü, tranilsipromin ve iproniazid gibi daha güçlü MAO inhibitörlerinin gücüyle karşılaştırılabilir olmasa da, düşük toksisitesiyle karşılaştırıldığında yeterli görünmektedir.
Hindistan cevizi özütü, adrenerjik, dopaminerjik ve serotoninerjik sistemlerle etkileşim yoluyla aracılık edilen farelerde önemli bir antidepresan etki ile ilişkilidir.
Hindistan cevizi, hayvan çalışmalarında, olumsuz etki ve toksisiteye dair bir kanıt olmaksızın, cinsel aktivitede sürekli artış ile ilişkilidir.
Olgu raporlarında, miristisin zehirlenmesi antikolinerjik hiperstimülasyon durumunu taklit eden MSS nöromodülatör belirtilerine neden olmuştur.
Ölümcül miristisin zehirlenmesi nadirdir; 2 olgu bildirilmiştir, 1’i flunitrazepam ile kombinasyon halindedir.
Hindistan cevizi ayrıca sakinleştirici özelliklere sahiptir ve aşırı miktarda alındığında GI semptomlarına neden olabilir. Kan basıncı ve elektrokardiyogram üzerinde zararlı bir etki bildirmemiştir; ancak çarpıntı ve ağız kuruluğu bildirilmiştir.
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
Doğal Yaşayın
Doğal Beslenin
Aklınıza Mukayet Olun
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
Sayın okuyucu,
Aşağıdaki linkten yazımızda yer alan konu hakkında sorularınızı ve görüşlerinizi, merak ettiğiniz ve yazılarımıza konu olmasını istediğiniz hususları iletebilirsiniz.
Bilginin paylaştıkça çoğalacağı düşüncesi ve sizlere daha iyi hizmet verme azmi ile her gün daha da iyiye ilerlemede bizlere yorumlarınız ve katkılarınız ile yardımcı olursanız çok seviniriz. https://g.page/r/CTHRtqI0z0gjEAE/review
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
Bilimsel Yazı Sevenler Devam Edebilirler
⭐️⭐️ Hindistan Cevizi Yağı Tüketiminin Kardiyovasküler Risk Faktörleri Üzerindeki Etkisi: Klinik Çalışmaların Sistematik Bir İncelemesi ve Meta-Analizi https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31928080/
⭐️⭐️ Hindistan Cevizi Suyu Hafif ila Orta Şiddette Ülseratif Kolitte Klinik Remisyonu Sağlıyor: Çift Kör Plasebo Kontrollü Çalışma https://www.cghjournal.org/article/S1542-3565(24)00088-0/fulltext
⭐️⭐️
⭐️⭐️
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
Dr Mustafa KEBAT
Tetkik OSGB İş Sağlığı ve Eğitim Koordinatörü