Sıkça yapılan bir hata..
Hekime giden hasta muayene tetkik ve tahliller sonrası reçetelenen “ASPİRİN”i kullanmaya başlıyor…
Burada bir sorun yok..
Lakin bir süre sonra kas – iskelet sisteminin herhangi bir yerinde ağrı olduğunda sorun – risk başlıyor…!!
Nasıl mı?
- Arkadaşından alınan yada tavsiyesi ile
- Eczaneye gidip kafasına göre
- Hekim muayenesi olup reçete ile (hastalar genellikle aspirin kullandıklarını muayene sırasında söylemiyorlar)
- Ve aklıma gelmeyen pek çok yol ile
İBUPROFEN de kullanmayla başlıyor..
İbuprofen, bir tür iltihap giderici ağrı kesici ilaçtır. Non-steroidal antiinflamatuar ilaçlar (NSAİİ) adı verilen ilaç grubuna aittir. İbuprofen, ateş, hafif ila orta şiddette ağrı ve iltihabın kısa süreli tedavisinde kullanılabilir.
Çünkü;
Kanda pıhtılaşmayı önlemek – kanı sulandırmak için Aspirin kullanıyorsanız birlikte İbuprofen etken maddeli ilaçlardan kullandığınız takdirde Aspirin’i boşuna kullanmış oluyorsunuz…
O da ne demek?
İbuprofen; aspirinin pıhtılaşmayı önleyici etkisini engellediği için kullanmakla kullanmamak arasında fark olmuyor.
Tabi ki burada asıl soru şu olacak.
Aspirin kullanımına ne kadar çok ihtiyacınız var?
Eğer kanda pıhtılaşmayı engellemek için elzem bir kullanımınız var ve hassas bir denge ile yürüyen bir durumda iseniz İbuprofen kullanımı sizde çok ciddi riskler ihtiva edecektir.
Yani şunu düşünmemelisiniz Aspirin ➖ İbuprofen birlikte kullanan herkese pıhtı atacak değil elbet. Lakin kan dengenizin hassasiyetine göre risk artacaktır.
Bu riski almaya değer mi?
Mevsim dengesizliklerinde (Soğuk algınlığı, grip vb gibi hastalıklar için), vücudunuzda ağrılar olduğunda (Eklem, kas vb gbi) İbuprofen içerikli ilaçlar sık tercih ediliyor.
Artık biliyorsunuz ve Aspirin kullanmanız şart ise İbuprofen içerikli ilaçları tercih etmemelisiniz. Etmeyeceksiniz.
Tabi ki bazı özel durumlar olabilir.
Eğer her ikisi de kullanılması gerekiyor ise İbuprofen içeren ilaçlar Aspirin‘den
➖Ya 1 saat sonra
➖Ya 8 saat önce kullanılmalıdır.
Hazır yeri gelmişken İbuprofen ve Aspirin kullanımı ile ilgili toplu bir değerlendirme de yapalım
- Hamilelik sırasında aspirin veya ibuprofen önerilmez
- Mide bağırsak sistemi (Gastrointestinal) rahatsızlıkları olanlar aspirinden uzak durmalı, ibuprofen’i sadece hekimleri reçete ederse kullanmalıdır.
- Kanama bozuklukları veya hemofili hastaları asla hekim onayı olmadan aspirin kullanmamalıdır. İbuprofen’i ise sadece elzem olduğunda ve hekimi reçeye yazdığında kullanmalıdır.
- Aspirin kalp krizi veya felç riskinizi azaltmak için reçete edilirse, sadece ibubrufen değil herhangi bir NSAID almadan önce hekim onayı alınmalıdır.
- Hem aspirin hem de ibuprofen böbrek toksisitesine ve alerjik tip reaksiyonlara neden olabilir. Etkileşimler de benzerdir. Hem aspirin hem de ibuprofen anjiyotensin-II reseptör blokerleri (ARB’ler), diüretikler, klopidogrel, varfarin, dabigatran ve aspirin ile etkileşime girer.
Çoklu ilaç kullanımları (polifarmasi) hemen her zaman için kimyasal riskleri arttırır.
İlaç etkileşimlerinin (özellikle ikili kullanımların) bir kısmının sonuçlarını bilsek de maalesef ilaç sayısı arttıkça bilinmezlik ve dolayısı ile riskler de artıyor.
O sebeple ilaç kullanımı kaçınılmaz (başka bir alternatif yok) ise evet gereği kadar miktar ve süre ile çoklu ilaç kullanmak da gerekli.
Doğal Yaşayın
Doğal Beslenin
Aklınıza Mukayet Olun
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
Sayın okuyucu,
Aşağıdaki linkten yazımızda yer alan konu hakkında sorularınızı ve görüşlerinizi, merak ettiğiniz ve yazılarımıza konu olmasını istediğiniz hususları iletebilirsiniz.
Bilginin paylaştıkça çoğalacağı düşüncesi ve sizlere daha iyi hizmet verme azmi ile her gün daha da iyiye ilerlemede bizlere yorumlarınız ve katkılarınız ile yardımcı olursanız çok seviniriz. https://g.page/r/CTHRtqI0z0gjEAE/review
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
Bilimsel Yazı Sevenler Devam Edebilirler
⭐️⭐️ İbuprofenin aspirinin kardiyoprotektif etkisine etkisi https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12598144/
⭐️⭐️ Aspirin ve ibuprofen kullanımının aspirin ile karşılaştırılması ve miyokard enfarktüsü riski https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15111370/
⭐️⭐️ Aspirin ile ibuprofenin zamana bağlı etkileşiminin farmakokinetik/farmakodinamik bir model kullanılarak tahmini https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22122406/
⭐️⭐️ Aspirin, ibuprofen ve PLCO Kanser Tarama Denemesinde ileri kolorektal adenom insidansı ve tekrarı ve kolorektal kanser riskinin azalması https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33974712/
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
Dr Mustafa KEBAT
Tetkik OSGB İş Sağlığı ve Eğitim Koordinatörü