Avusturya’da yapılan bir araştırmada; Sağlık sigortası verileri 2009-2013 tarih aralığı seçilerek incelemeye alınıyor.
Avusturya nüfusunun %97’sini kapsayan yaklaşık 8 milyon kadar insanın kayıtlarından gastrik asit inhibitörleri, anti-alerjik ilaçlar ve diğer yaygın olarak reçete edilen (lipit düşürücü ve antihipertansif) ilaçların kontrol olarak reçete edilmesine ilişkin verileri analiz edildi.
Hemen sonucu yazayım:
Mide asidi salgısını baskılayan ilaçların alerji gelişme riskini artırabileceği bildirildi.
Araştırmada 8 milyon kadar insanın kullandığı ilaçlar içinden değerlendirmeye alınan mide asidini baskılayan ilaçlar aşağıdakiler oldu:
Proton pompası inhibitörleri (PPI)
- Omeprazol
- Lansaprazol
- Esemeprazol
H2-receptor antagonistleri ve prostaglandin E2
- Sukralfat
- Simetidin
- Famotidin
- Ranitidin
Yapıllan analizlerin sonucunda:
- Mide asidini baskılayıcı ilaç kullananların daha sonra bir alerji ilacı kullanma ihtimallerinin
- Mide koruyucu kullanmayanlara göre 2 misli,
- 60 yaşın üstünde olanlarda 5 misli fazla olduğu tespit edildi.
- Alerji ilacı kullanma ihtimali
- Kadınlarda,
- Tedavi süresi uzun olanlarda
- Sukralfat kullananlarda daha fazla bulundu.
Mide İlaçları Alerjiyi Nasıl artırıyor?
Araştırmanın sonuçlarına göre, Mide Asidini baskılayan ilaçların alerjiyi arttırma sebepleri;
- Yiyeceklerin içeriğinde bulunan ve alerji yaratabilecek proteinlerin parçalanmadan ince bağırsaklara geçmelerine neden olup, bağışıklık sisteminin de karşılaşmaya alışık olmadığı moleküllere karşı aşırı duyarlılık – tepki verebileceği ilk görüşleri.
- İlaçların direk olarak bağırsaklarda bağışıklık sistemi tetikleyerek, allerjen maddelerin salınımını artırması ihtimali de ikinci görüşleri.
Mide İlaçları Çok Yanlış Kullanılıyor
”Mide koruyucu” olarak adlandırıldığı için çok masum zannedilen mide ilaçları özellikle de Proton Pompa İnhibitörü (PPİ) ilaçların ölüme dahi sebep olabilecek çok ciddi yan etkileri zamanla daha da iyi anlaşılıyor.
Bu masum adlandırma sebebi ile gereksiz mide asidi baskılayan ilaç kullanımı her geçen gün daha da artmaktadır.
Sonuç olarak;
- PPİ lar başta omak üzere mide ilaçlarının pek yan etkisi olduğu araştırmalar ile sabit olduğunu hatırlamalı ve her ilaçta olduğu gibi hastalık harici keyfi sebeplerle kulanımamalıdır.
- Mide ilaçlarının alerji ile bağlantısı dikkate alınmalıdır. Giderek artan alerji şikayetlerinde mide ilacı kullanımı da dikkate alınmalıdır.
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
⭐️⭐️ Ülke çapındaki tıbbi kayıtlar, mide asidi inhibisyonunun alerji riskini artırdığını gösteriyor https://www.nature.com/articles/s41467-019-10914-6
⭐️⭐️ Proton pompası inhibitörlerinin aşırı kullanımı: klinisyenin bilmesi gerekenler https://journals.sagepub.com/doi/full/10.1177/1756283X12437358
⭐️⭐️ Mide pH’ını etkileyen antasitler ve diyet takviyeleri gıda duyarlılığı riskini artırır https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1365-2222.2010.03468.x
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
Dr Mustafa KEBAT
Tetkik OSGB İş Sağlığı ve Eğitim Koordinatörü
Sınırlı Sorumluluk Beyanı:
Web sitemizin içeriği, ziyaretçiyi bilgilendirmeye yönelik hazırlanmıştır. Sitede yer alan bilgiler, hiçbir zaman bir hekim tedavisinin ya da konsültasyonunun yerini alamaz. Bu kaynaktan yola çıkarak, ilaç tedavisine başlanması ya da mevcut tedavinin değiştirilmesi kesinlikte tavsiye edilmez. Web sitemizin içeriği, asla kişisel teşhis ya da tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilmemelidir. Sitede kanun içeriğine aykırı ilan ve reklam yapma kastı bulunmamaktadır.