Halk arasında eski yeni birçok alışılagelmiş beslenme ve sağaltım uygulamaları mevcut. Özellikle kadim anadolu coğrafyasında geçmişten günümüze gelen pek çok değerli beslenme bilgisi ile karşılaşıyoruz.
Pek tabi ki doğru bilgiler zaman içinde ağızdan ağıza kulaktan kulağa maalesef yanlış uygulamalara da dönüşebiliyor.
Bu yazımda halk arasında sıkça uygulanan ”cevizi ıslatarak tüketme” alışkanlığını çalışanlarımızın sağlığına faydalı olması maksadı ile ele alacağım.
Okumayı sevmeyenler için en başta yazayım.
Cevizi suda beklettikten sonra yemek, kuru halinde tüketmeye göre çok daha yararlı.
Bekleme suyu da zararlı olduğu için asla içilmemeli.
Bilgilerin nedenini merak edenler ve daha fazla bilgi arayanlar okumaya devam edebilir.
CEVİZ, Magnezyum, Demir, Çinko, Bakır, Kalsiyum, Fosfor, Vitamin A, E, C, B1, B2, folik asit, pantotenik asit ve niasin gibi bir çok faydalı element içerir. Biyolojik kalitesi yüksek (lisin/arjinin oranı düşük) ve kolay hazım edilebilen bitkisel protein içerir. Ve çok iyi bir ANTİOKSİDAN dır.
Cevizi ıslattıktan sonra yemek faydalı mı? Evet hem de çok daha fazla faydalı.
Cevize antioksidan özelliğini veren polifenoller, en fazla meyvenin dışını saran ince kahverengi kabukta yer alır.
Cevizi sert kabuğundan çıkardıktan sonra temiz (klorsuz vb katkısız) bir bardak suya koyup, suyu günlük değiştirmek kaydı ile 3 (üç) gün suda bekletirseniz antioksidan özeliğini arttırmış olursunuz.
Peki…
Suyunu neden içmemelisiniz?
FİTİK ASİT fitat olarak da bilinir. Bitkilerin tohumlarında bulunan bir bileşiktir. Fitik asiti bitkiler büyümeleri ve üremeleri için hayati önem taşıyan fosforu depolamak için kullanır.
Fitik Asit, bağırsakta çinko, magnezyum, kalsiyum, demir gibi mineralleri bağlar ve emilimini engeller..
Fitik Asit: (İNOSİTOL + FOSFOR) İnositol (B8 vitamini) denilen molekülün FOSFOR depolayan halidir.
BİLGİ: B8 vitamini ya da gerçek adıyla inositol, vücudun beyin kalp ve göz gibi hayati organlarında yerleşik olarak duran bir maddedir. Diğer B grubu vitaminlerine göre vücutta doğal olarak bulunur. Ancak yapısı gereği tam olarak vitamin olarak da adlandırılmaz. Suda çözünme özelliğine sahiptir.
BİLGİ: FİTİK ASİT, İnositol hekzafosfat, inositol heksakisfosfat veya inositol polifosfat olarak da adlandırılan, inositolün altı katlı bir dihidrojenfosfat esteridir.
Bitkiyi ve bitki tohumunu suya / nem yoğun ortama koyduğumuzda çimlenme başlar. Çimlenmenin başlaması ile FİTİK ASİT parçalanır ve bitkinin büyümesi için ihtiyacı olan fosfor açığa çıkar
Bizim konumuz cevizi ıslatılmasıydı.
Cevizi suya koyduk.
Çimlenme başlar ve diğer bitki tohumlarında olduğu gibi cevizdeki fitik asit de parçalanır.
Asit suya karışır, fosfor cevizin içinde kalır.
İşte cevizin ıslatılması ile oluşan ve doğru olmasa da içilen de fitik asitten zengin sudur.
Bu su içildiğinde bağırsaklardan özellikle Çinko, Magnezyum, Kalsiyum ve Bitkisel Kaynaklı Demiri bağlar eksiğine neden olur. Hayvansal gıdalardan alınan demiri bağlayamaz.
Suyun içinde Fitik asit tohumdan (kuruyemişler) ayrılıp suya karıştığında, bağırsaklarda tohumlardan (kuruyemişlerden)minerallerin emilimi de kolaylaşmış olur. Suyu içmemek kaydı ile.
Fitik asit’in antioksidan özelliği de vardır. Normal şartlarda günlük 400-600 mg almak faydalıdır.
Ceviz dahil tohumları ıslatıp suyunu içmek fitik asit alımını günlük 2000mg üzerine taşır ki bu miktar vücut için zararlıdır.
Fitik Asit’in en çok olduğu tohumlar
- Badem, %9.4
- Ceviz, %6.7
- Susam, %5.4
- Yerfıstığı, %4,5
- Buğday, %4.5
- Kuru fasulye, %2.4
- Mısır, %0,7 – %2,2
- Mercimek, %1.5
- Pirinç, %1,1
- Fındık, %0,9
Dr Mustafa KEBAT
Tetkik OSGB İş Sağlığı ve Eğitim Koordinatörü
Sınırlı Sorumluluk Beyanı:
Web sitemizin içeriği, ziyaretçiyi bilgilendirmeye yönelik hazırlanmıştır. Sitede yer alan bilgiler, hiçbir zaman bir hekim tedavisinin ya da konsültasyonunun yerini alamaz. Bu kaynaktan yola çıkarak, ilaç tedavisine başlanması ya da mevcut tedavinin değiştirilmesi kesinlikte tavsiye edilmez. Web sitemizin içeriği, asla kişisel teşhis ya da tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilmemelidir. Sitede kanun içeriğine aykırı ilan ve reklam yapma kastı bulunmamaktadır.