Güneşin etkisinin ve sıcakların artması özellikle açık havada korunmasız çalışanlar başta olmak üzere tüm çalışanların ve işverenlerin ortam şartlarına dikkat etmesi gerekir.
Çalışanların aşırı sıcak havalarda rahat çalışabilmeleri için bazı önlemler alması gerekir.
Her bölgeye göre değişen sıcaklıkların, kabul edilen değerlerin üzerine çıkması aşırı sıcak olarak kabul edilir. Mevsim normallerinin 10 C üzerindeki değerlerde ise ciddi önlemler alınması gereken aşırı sıcaklardır.
Alışılmış değerlerin üzerindeki sıcaklıkların yarattığı en ciddi sağlık sorununun Sıcaklık Çarpması ve Güneş Çarpmasıdır.
Sıcaklıkların yarattığı bu tabloda kişinin vücut ısısı 40 derecenin üzerine çıkar.
Güneş ışınlarına direkt maruz kalınması, kaybedilen sıvının yerine konulmaması, bulunulan ortamın aşırı sıcak ve hava akımı yetersizliği, kalın ve sentetik kıyafetler gibi nedenlerin sıcak çarpmasına yol açar.
Terleme, solunum, vücudun temas ettiği daha soğuk cisimler ve ısının dalgalar şeklinde havaya verilmesi ısı kaybetme yollarımızdır. Sıcak havalarda bu sistemler yoluyla yeterli ısı kaybedilemez. Böylece sıcağın olumsuz etkileri ortaya çıkar dedi.
Sıcak çarpmasında tüm vücut sistemleri olumsuz etkilenir. Erken önlem alınmazsa % 80 lere kadar varan ölüm olayları görülebilir.
Sıcak çarpmasında erken dönemde;
- Yoğun terleme,
- Halsizlik,
- Ağız kuruluğu ve susama,
- Kas krampları,
- Baş ağrısı,
- Baş dönmesi,
- Bulantı,
- Kusma,
- Soğuk ve terli bir cilt
- İdrar koyulaşması
Sıcak çarpmasında daha ileri aşamalarda
- Ateş,
- Anormal davranışlar,
- Bilinç bulanması,
- Kuru-sıcak ve kırmızı cilt,
- Hızlı ve yüzeysel solunum
en sonunda bilincin tamamen kaybı gelişir.
Böyle bir durum saptandığında; ilk yapılacak iş hastanın serin bir yere alınarak ambulans çağrılmasıdır.
Bulantı ve kusması olmayan hafif sıcak çarpmalarında su verilebilir. Fakat bulantı ve kusması olan, bilinci yerinde olmayanlara kesinlikle ağızdan herhangi bir şey verilmemelidir. Hastanın vücuduna soğuk su serperek, ıslak havlu veya örtüler konularak vücut ısısı düşürülebilir.
Ateş düşürücüler, tuz tabletleri, alkollü ve kafeinli içecekler kesinlikle verilmemeli, hastanın vücudu alkol gibi maddelerle ovulmamalıdır.
İşverene Uyarılar
Sıcak havalarda iş hayatında isteksizlik, çabuk yorulma, sinirlilik hali, dikkatin çabuk dağılması, hata sıklığının artması gibi olumsuzluklar görülebilir.
Yöneticilerin aşırı sıcak dönemlerde alabilecekleri önlemler:
- Çalışma ortam sıcaklığı kontrol edilmeli ve kontrolü mümkün olmayan kısımlarda hava akımı sağlanmalıdır. Çalışılan bölgeye direkt güneş ışınlarının gelmesi engellenmelidir.
- Dış ortamlarda çalışan personelin daha serin saatlerde çalışması sağlanmalı, ağır işler mümkün olduğunca daha az sıcak günlere ve saatlere kaydırılmalıdır.
- Yemek verilen iş yerlerinde hafif, sindirimi kolay, mevsime uygun menüler hazırlanmalıdır.
- Çalışanlarına ulaşım hizmeti veren iş yerleri klimalı araçlar kullanmalı ve ulaşım saatlerini trafik yoğunluğuna göre ayarlamalıdır.
- Çalışma kıyafetleri rahat ince ve ısı tutmayan nitelikte olmalı, sentetik kıyafetler giyilmemelidir.
- Çalışanların günlük sıvı tüketimi artırılmalı, çalışanların susama hissi olmadan su içmeye teşvik edilmelidir.
- Yaşlı çalışanlar ve hamileler izlenmeli ve gerekirse çalışma tempoları düşürülmelidir.
- Hipertansiyon, kalp hastalığı, şeker hastalığı, tiroid bezinin fazla çalışması gibi metabolik hastalığı olanlar, astımlılar ve diğer kronik hastalığı olan çalışanlar işyeri hekimi kontrolünden geçirilmeli ve gerektiği hallerde çalışanın kendi uzman hekimi ile bağlantı kurması sağlanmalıdır.
Ofis çalışanları da bu olumsuz hava şartlarında sağlıklarına dikkat etmeli.
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
Dr Mustafa KEBAT
Tetkik OSGB İş Sağlığı ve Eğitim Koordinatörü
Sınırlı Sorumluluk Beyanı:
Web sitemizin içeriği, ziyaretçiyi bilgilendirmeye yönelik hazırlanmıştır. Sitede yer alan bilgiler, hiçbir zaman bir hekim tedavisinin ya da konsültasyonunun yerini alamaz. Bu kaynaktan yola çıkarak, ilaç tedavisine başlanması ya da mevcut tedavinin değiştirilmesi kesinlikte tavsiye edilmez. Web sitemizin içeriği, asla kişisel teşhis ya da tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilmemelidir. Sitede kanun içeriğine aykırı ilan ve reklam yapma kastı bulunmamaktadır.