İlk olarak merak edilen zeytin yaprağı çayının tarifini veriyorum.

Zeytin Yaprağı Çayı

Önceden kaynatılan suya 1 yemek kaşığı kuru toz zeytin yaprağını / 5-6 adet kuru zeytin yaprağı ve 1 dilim limon koyun 10 dk demlenmesi için bekleyin, yaprakları süzgeçten geçirin. Bu demlenme sırasında çay demlemedeki gibi altta su kaynarsa sıcaklığını muhafaza etmiş olur. Tercihen sadece demlenmiş kısmı içebileceğiniz gibi çay benzeri kaynaya su ilave ederek de içebilirsiniz.

Zeytin yaprağını toplayıp yıkadıktan sonra oda sıcaklığında bir hafta kurutabilirsiniz. Kuru yapraklarla hazırlama bir çeşit alışkanlık olup yaş yapraklarla da yapılamayacağı yolunda bir bilgi yoktur. Damak tadınıza göre tercih sizindir.

Zeytin Yaprağı Çayı Günlük Ne Kadar İçmelisiniz?

Ekstrelerinin günlük 1 gr tüketilmesi ile karaciğer ve böbrek fonksiyonları üzerinde olumsuz etkisi olmadığı bilinmektedir. Kişiden kişiye etki ve yan etkiler değişeceği için temkinli olmak gerekir. Bu sebeple günlük 3 fincan normal sınır olarak düşünülmelidir.

Hastalıklarınızı ve durumunuzu bilen hekiminize danışmanız en doğrusudur.

Zeytin Yaprağı Çayı Neden içmeliyim? Yararı nedir?

Merak edenler devamını okuyabilir.

Zeytin Yaprağı

İçeriğinde; oleuropein ve fenolik bileşikleri bulunur.

  • Antioksidan (Vücut içinde meydana gelen atık ve yan ürünlerin zararlı etkilerini önleyen)
  • Antimikrobiyal (Bakteri, virüs, mantar ve parazitlere bağlı oluşan enfeksiyonu önleyen)
  • Anti-inflamatuar (İltihap ve ödem giderici)
  • Antiaterojenik (Deride oluşan şişlikleri ve kızarıklıkları giderici)
  • Antikarsinojenik (Kanser hücresi gelişimini önleyen)
  • Antiviral (Virüs bağlı oluşan enfeksiyonu önleyen)
  • Hipoglisemik (Kan şekeri düşürücü)
  • Nöroprotektif (Nöron/sinir hücresi koruyucu)

gibi farmakolojik (İlaç benzeri yararlı) etkiler göstermektedir. 

Zeytin yapraklarının biyoaktif bileşikleri arasında sekoiridoitler (oleuropein, ligstroside, dimethyloleuropein ve oleoside), flavonoitler (apigenin, kaempferol, luteolin), fenolik bileşikler (kafeik asit, tirozol, hidroksitirosol), karotenoitler, tokoferoller ve klorofil bulunmaktadır.

Zeytin yaprağı kimyasal bileşimi

Ortalama olarak;

  • %46.24-49.75 Su
  • %37.14-42.58 Karbonhidrat (Glukoz, fruktoz, miyoinositol, galaktoz, galaktinol, sükroz, rafinoz, stakioz ve nişasta fraksiyonları mevcuttur)
  • %5.04-7.61 Protein
  • %1.05-1.30 Yağ
  • %2.864.45 Kül içermektedir

Mineral içeriği;

  • Potasyum
  • Manganez
  • Magnezyum
  • Bakır

Zeytin ağacı (Olea europaea L.)

25 cins ve 600 türden oluşan Oleaceae familyasına ait yaprak dökmeyen bir bitkidir.

Sonuç olarak,

Doğa gerçek ve içinde insanoğlu dahil tüm sorunlarla birlikte çözümlerini de barındırıyor.. Biz bu gerçeklerin halen küçük bir kısmını biliyor, sorunları yaşıyor maalesef de bildiklerimizi gereğince kullanmayarak çözümlerden uzak yaşıyoruz.

Keyfe giderek artan düşkünlüğü, kutulanmış gıdalara tablet veya sıvı katkılara olan artan tercihi insanoğlunun sonunu getirir mi? Düşünülmesi gereken önemli bir soru bence.

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Zeytin Yaprağı Konulu Bilimsel Araştırmalar Okumayı Sevenler Devam Edebilirler

⭐️⭐️ Perrinjaquet-Moccetti vd. (2008), zeytin yaprağı ekstraktının insanlarda takviye edici gıda olarak kullanımı üzerine yapmış oldukları araştırmada;

İkizlerden oluşan bir grup insana 8 hafta boyunca günde iki kez olmak üzere 500 mg veya 1000 mg Zeytin Yaprağı Ekstratı takviyesi uygulamışlardır.

Araştırma sonucunda; 1000 mg Zeytin Yaprağı Ekstratı takviyesinin kan basıncını düşürdüğü, her iki konsantrasyon Zeytin Yaprağı Ekstratı takviyesinin lipit profili üzerinde yararlı etkiler göstererek, Plazma LDL, toplam-kolesterol ve trigliserit düzeylerini düşürdüğü tespit edilmiştir.

Böylece yapılan araştırma, insanlarda Zeytin Yaprağı Ekstratı’nin antihipertansif ve kolesterol düşürücü etkilerini doğrulamıştır.

⭐️⭐️ Susalit vd. (2011), Evre-1 hipertansiyonu olan hastalarda tedavi amaçlı kullanılan kaptopril (anjiyotensin dönüştürücü bir enzim inhibitörü) yerine, ZYE kullanım olanaklarını araştırmışlardır.

Evre-1 hipertansiyonlu hastalara 8 hafta boyunca günde iki kez 500 mg Zeytin Yaprağı Ekstratı ile 12.5 mg (ilk iki hafta) ve 25 mg (son altı hafta) kaptopril ağızdan verilmiştir.

Araştırma sonucunda

Günde iki kez 500 mg (toplamda 1000 mg) Zeytin Yaprağı Ekstratı verildiğinde; Evre-1 hipertansiyonlu hastalarda sistolik (büyük tansiyon) ve diyastolik (küçük tansiyon) kan basınçları ile kan trigliserit düzeyini etkili bir şekilde düşürdüğü tespit edilmiştir.

Sonuç olarak, Zeytin Yaprağı Ekstratı ‘nin kan basıncını düşürme etkisi kaptopril ile benzer bulunmuş olup, günde 1000 mg Zeytin Yaprağı Ekstratı ‘nin karaciğer ve böbrek fonksiyonlarını etkilemeden ağızdan alınmasının güvenli ve tolere edilebilir olduğu görülmüştür.

⭐️⭐️ Papachristodoulou vd. (2016), oleuropein’nin PC3 prostat kanseri hücreleri ile Doksorubisin (DXR)’in (kanser tedavisinde kullanılan güçlü bir antrasiklin antibiyotik) toksik etkisi üzerine etkisini araştırmasında:

Oleuropein’nin, prostat kanseri hücrelerinin çoğalmasını önlediğini ve DXR’nin sitotoksik (hücreyi öldüren ya da fonksiyonunu durduran) dozunu önemli ölçüde azalttığını tespit etmişlerdir.

⭐️⭐️ Ruzzolini vd. (2018), oleuropein’in insan BRAF Melanom (bir çeşit cilt kanseri) hücreleri üzerindeki antikanser etkisini araştırmışlardır.

Araştırma sonucunda, oleuropein‘in A375 insan melanom hücreleri üzerinde kemoterapötiklerin sitotoksik etkisini artırdığı tespit edilmiştir.

⭐️⭐️ Sudjana vd. (2009), ZYE’nin Campylobacter jejuni, Helicobacter pylori ve Staphylococcus aureus’a karşı antimikrobiyel etki gösterdiğini belirlemişlerdir.

Başka bir araştırmada ise ZYE’nin Bacillus cereus, Bacillus subtilis, S. aureus (Gram +), Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa, Klebsiella pneumoniae (Gram –) bakterileri ile Candida albicans ve Cryptococcus neoformans mantar türlerine karşı antimikrobiyal etki gösterdiği saptanmıştır.

⭐️⭐️ Zeytin ( Olea europaea L.) yaprağı ekstresi içeren gıda takviyesi, sınırda hipertansif monozigotik ikizlerde kan basıncını azaltır https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/ptr.2455

⭐️⭐️ Zeytin ( Olea europaea ) yaprağı ekstresinin evre-1 hipertansiyonlu hastalarda etkililiği: Kaptopril ile karşılaştırma https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0944711310002709

⭐️⭐️ Oleuropein, Doksorubisin Aracılı Prostat Kanseri Hücrelerinin Öldürülmesinde Güçlü Bir Duyarlılaştırıcıdır ve Otofajiyi Tetikleyerek Etkisini Göstermektedir https://www.researchgate.net/publication/309843958_Oleuropein_is_a_Powerful_Sensitizer_of_Doxorubicin-mediated_Killing_of_Prostate_Cancer_Cells_and_Exerts_Its_Action_via_Induction_of_Autophagy

⭐️⭐️ Olea europaea Yaprak Ekstraktının Ana Polifenolü Oleuropein, İnsan BRAF Melanom Hücreleri Üzerinde Kanser Önleyici Etkiye Sahiptir ve Mevcut Kemoterapilerin Sitotoksisitesini Güçlendirir https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC6316801/

⭐️⭐️ Ticari Olea europaea (zeytin) yaprağı özütünün antimikrobiyal aktivitesi https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0924857908005542

⭐️⭐️⭐️⭐️

Dr Mustafa KEBAT

Tetkik OSGB İş Sağlığı ve Eğitim Koordinatörü

Sınırlı Sorumluluk Beyanı:
Web sitemizin içeriği, ziyaretçiyi bilgilendirmeye yönelik hazırlanmıştır. Sitede yer alan bilgiler, hiçbir zaman bir hekim tedavisinin ya da konsültasyonunun yerini alamaz. Bu kaynaktan yola çıkarak, ilaç tedavisine başlanması ya da mevcut tedavinin değiştirilmesi kesinlikte tavsiye edilmez. Web sitemizin içeriği, asla kişisel teşhis ya da tedavi yönteminin s